Jorik
Leeftijd: 28
Studie: AI en Natuurkunde
Rol binnen Proconceptious: Ik houd me met met alles bezig rond AI
Vertel iets over jezelf:
Ik ben geboren in Breda en ik ben ook in die regio opgegroeid, van de peuterspeelzaal tot en met de middelbare school (waar ik tweetalig onderwijs heb gevolgd, Nederlands-Engels). Daarna ben ik naar Groningen verhuisd om aan de Rijksuniversiteit Groningen de Bachelors Scheikunde en Natuurkunde te volgen. Na er voor gekozen te hebben om alleen verder te gaan met natuurkunde en daar mijn bachelor in te hebben afgerond, ben ik toch met twee masters begonnen, dit keer natuurkunde en kunstmatige intelligentie (KI). Dit was zeker de juiste keuzen want KI is inmiddels veruit mijn grootste passie. Ik denk dat dit ook het vakgebied is waar ik altijd in zal blijven werken. Vooral omdat ik van mening ben dat KI de potentie heeft de mensheid verder vooruit te brengen dan welke andere wetenschap of technologie tot nu toe ook gedaan heeft.
Wat is je motivatie?
Al zolang als het bestaat is er veel misinformatie over pre- en anticonceptie. Je zou misschien denken dat het internet hier een oplossing voor zou bieden, iedereen die toegang heeft tot een telefoon of computer zou immers de juiste informatie op kunnen zoeken, maar helaas loopt het in de praktijk anders. Met de komst van social media als Facebook, YouTube, Instagram, Twitter en misschien de grootste boosdoener van allemaal, TikTok, is het probleem alleen nog maar groter geworden. Het is heel erg makkelijk voor mensen om vast te komen zitten in een bubbel, waarbinnen de KI algoritmes van deze platforms je alleen maar eensgezinde content en informatie bieden. Dit geldt ook voor informatie rond anti- en preconceptie. Helaas word er door veel mensen misinformatie verspreid hierover (ook al is het niet altijd slecht bedoeld), waardoor in de curated content van sommige mensen alleen maar onjuiste standpunten worden verwoord. Dit kan er toe leiden dat mensen onverstandige besluiten over pre- en anticonceptie nemen, met alle gevolgen van dien (zie e.g. dit artikel van NOS over abortusklinieken die steeds vaker jonge vrouwen zien die anticonceptie wantrouwen).
Met Proconceptious denk ik dat we bij kunnen dragen aan een oplossing op dit probleem. Door het bieden van een makkelijk toegankelijk en laagdrempelig platform waar gebruikers alleen maar medisch en wetenschappelijk onderbouwde informatie tegen zullen komen. Hierbij zullen we KI ook inzetten voor het goede doel, door gebruikers te koppelen aan de juiste informatie en ze niet dezelfde valse informatie voor te schotelen waar ze misschien al mee in contact zijn gekomen op zo veel andere platforms.